Geschiedenis

Als handbalclub hebben we al een hele wereld afgelegd in ons meer dan 50 jarig bestaan. Samen met het groeien van de club hebben wij ook de bekendheid van de handbalsport in België mee mogen maken.

De kinderschoenen zijn wij ondertussen ontgroeid. Ontstaan uit het plezier van enkele zeldzame sportievelingen die vonden dat het balletje maar eens gegooid moest worden, heeft de schare enthousiastelingen zich snel uitgebreid tot een hechte club. Met het groeien van de aandacht van de media,  die handbal als kijksport lijkt te ontdekken, zien wij ook een evolutie binnen de club.

Niet tegenstaande dat de pionierstijd al heel ver achter ons ligt, durven we toch te stellen dat er voor ons nog heel wat werk voor de boeg ligt, zowel op sportief als op organisatorisch / bestuurlijk vlak.

Om aan de steeds toenemende kosten te voldoen, zijn wij op zoek naar ondernemingen, die samen met ons willen werken aan de gedegen groei van Olse.

Dit kennismakingsdossier heeft dan ook de bedoeling bij U de interesse te wekken om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Wij staan graag ter beschikking om hier eens iets uitvoeriger over te praten.

O.L.S.E., Oud leerlingen Sint-Eduardus, werd in 1958 officieel lid van de Belgische Handbal Bond onder het stamnummer 048. “Het leven” van de club is in te delen in vier verschillende periodes.

van 1958 tot 1973 : In 1958 is Olse Handbal ontstaan uit Olse atletiek. Olse is een vereniging die op allerlei gebied duidelijk haar stempel drukte op het handballeven in Merksem, Antwerpen en Vlaanderen. Onder impuls van toenmalig voorzitter Roger Mertens, heeft Olse zich na enkele jaren van “ opwarming ” een plaats weten te verwerven in de hoogste afdeling van het Belgische handbal.

van 1973 tot 1985 : Olse wordt een vaste waarde in eerste nationale . De enige vooruitgang die in deze periode plaats had was de groei van de degradatiekandidaat naar een degelijke middenmoter.

van 1985 tot 1995 : De bestuurlijke beslissing wordt genomen: Het doorvoeren van een vijf jarenplan met als doelen: Het bereiken van de Belgische handbaltop en ieder jaar meedoen voor de prijzen, zowel in de titelstrijd als in de beker.

In 1991 behaalde Olse de eerste duidelijke resultaten met een plek in de Play-Offs en het bereiken van de halve finale in de beker van België.

Het seizoen ’91-’92 is voor Olse een TOP jaar ! Na het behalen van een eerste plaats in de reguliere competitie stond er geen maat op Olse Merksem.

Voor een bomvolle zaal werd Olse Merksem na de finale van de Play-Offs kampioen van België. Het opvolgende seizoen strandde we op één puntje van de Play-Offs. Wel bereikten we de finale van de beker van België, maar na een spannend slot werd net niet gewonnen.

De volgende twee seizoenen werden afgesloten met een mooie vijfde plaats, net buiten de Play-Offs. Wel werd nogmaals een finaleplaats in de Belgische beker bereikt, met Europees Handbal als toemaatje.  

van 1995 tot …. : Na jaren van schitterende sportieve prestaties, zat Olse Merksem met een financiële kater. Een leegloop van talent was het gevolg met een sportief dieptepunt als resultaat. Na lang tegen de degradatie gevochten te hebben heeft Olse Merksem het onderspit moeten delven met een degradatie uit de hoogste klasse tot gevolg.

Besloten werd te gaan bouwen aan nieuw Olse, werken vanuit een goed organisatie, zowel sportief, organisatorisch als financieel. De visie werd ontwikkeld, werken vanuit een brede basis met als speerpunten een afdeling topsport, een afdeling breedtesport en een jeugdafdeling.

Met de introductie van een damesploeg en het groeien van de jeugdafdeling lijkt deze visie zich uit te betalen in een groeiend ledenaantal en enthousiasme.  

Voor het vlaggenschip van de club, kwam in 2009, na vele jaren van knokken zonder echt succes de promotie naar de 2e nationale, terug naar het één na hoogste niveau in België. Het werd een seizoen van pieken en dalen met hoogtepunten in de beker van België waarin zelfs een ploeg uit de hoogste klasse werd verslagen en knokken in de competitie, waarin zonder Play-Offs 3 teams zouden degraderen.

In de laatste competitieronde wist Olse zich echter veilig te spelen en konden de reserven het reservenkampioenschap in de 2e nationale vieren. Door de nodige versterkingen bij de 1e ploeg, is Olse nu op weg naar een stabiele plek in de 2e nationale.